2010. október 29., péntek

Nyaktörés után újra nyeregben

Egy fiatal brit díjlovagló életét csupán a szerencsének, illetve egy különleges rehabilitációs módszernek köszönheti, melyet egy Forma-1-ben használatos módszer alapján dolgoztak ki.


Thea Maxfield2 Thea Maxfieldet egy évvel ezelőtt érte a szörnyű baleset. A megbokrosodott ló ledobta a hátáról, ő pedig a fejére esett. Tudta, fel kell állnia, hogy az állat nehogy eltapossa, de hiába mozdult volna, a feje nem követte a testét. A nyakcsigolyája eltörött, nagy esély volt rá, hogy a legapróbb mozdulattól is megsérülhet a gerincvelő, és ennek következtében bénulás vagy halál is lehet a történtek végkimenetele. Mivel testvére kerekesszékbe kényszerült, így nagyon is át tudta érezni a helyzet súlyát.


Thea Maxfield Tehát lelki szemei előtt a jövő nem festett túl fényesen és orvosai sem voltak bizakodóak. Ám miután megműtötték és csigolyáját helyreállították, egy különleges fizikoterápián vett részt. A módszer fő eleme egy érzékelőkkel felszerelt fejre erősíthető szerkezet. (Ilyen érzékelőkkel szokták mérni a Forma-1-es autókon, hogyan bírják a nagy sebességet.) Tehát a számítógépre kötött érzékelők által szolgáltatott adatok segítségével a fizikoterapeuta megfelelő kezelést tudott számára biztosítani és kidolgozott neki egy edzéstervet is a gyors és hatékony gyógyulás érdekében. Mindemellett Maxfield állatgyógyászatban használatos gyógynövényes készítményeket fogyasztott a kezelés alatt. Ezeket a készítményeket lovaknál szokták alkalmazni, a csontok rugalmasságának növelésére.


A 26 éves hölgy tehát ma már ismét lovagol és ha minden igaz, jövőre újra versenyezni fog. Vannak még csodák, csak akarnunk kell, hogy velünk is megtörténhessenek. De persze nem árt, ha netán híresek és gazdagok is vagyunk mindemellett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...