2011. január 30., vasárnap

A sznobizmus és a macskaürülék

Kopi_Luwak_2010_brandpromo_2.ashx


A világ egyik legdrágább és mindemellett legkülönlegesebb kávéja (főként előállítását illetően) a Nagy-Szunda szigetekről származik.
Elnevezésének eredete: a "Kopi" indonéz nyelven kávét jelent, a "Luwak" pedig a közönséges pálmasodró neve, aki a cibetmacskafélék családjába tartozik.

A pálmasodró nyersen fogyasztja el az általa gondosan kiválogatott legjobb minőségű, még vörös színű kávébabokat. Csak a puha héját emészti meg; a többi áthalad bélrendszerén, majd az állat kiüríti. A különleges kávészemeket kereső dolgozók kézzel válogatják ki az aranyat érő végterméket az ürülékből.
Tehát eme kávébabokból készült ital harmóniájának elérésében a macskák speciális olajat termelő mirigyei is főszerepet játszanak.

A Kopi Luwak rajongói is belátják ugyan, hogy e módszer nem túl szalonképes, ám a kávé különleges zamata feledteti velük ezt a kis kellemetlen tényt. Egy kiló ebből az indonéz csodából 1320 dollárba kerül, és ahol lefőzve kaphatunk ilyen különlegességet, ott egy csésze Kopi Luwak ára minimum 50 dollár.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy évente csupán néhány száz kiló készül az említett kávéfajtából, így világviszonylatban is elég ritkaságnak számít, és a hatalmas érdeklődést a hamisítók kis is használják.

luwak


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...