2011. július 22., péntek

Felsőoktatás Felvidéken és Magyarországon

Nemrég csengett le a felvételi mizéria Magyarországon. Gondoltam rövid vicces tükröt állítok az itteni és a csonka honi viszonyok közé, hogy mindenki megláthassa magát. Nyugati példát már elő sem mertem venni... Idén Magyarországon 141 ezer diák jelentkezett továbbtanulni ebből 125 ezren szerették volna, ha finanszírozta volna az állam a fejlődésüket. Ebből mindösszesen 53 ezren kaptak lehetőséget arra, hogy „állami” pénzen fejlesszék magukat. Nem többen az eddigieknél, dehogyis! Még kevesebben! Az a kiút a válságból és a nehéz sorsból hosszútávon, ha az eddiginél is kevesebb kölyök tehet szert tudásra! Kinek a szarvát törjük le megint? Azokét, akik tenni vágynak, akik örömest lennének többek.

Mindez ugye jobb helyeken az állambácsi érdeke is. Hisz ugye a képzett magyar fiak és leányok virágoztatják majd fel a hazát és védelmezik meg a népet. Feledjük el a mesei idillképeket... Csonkahon egyik fő jelszava.

Beleásva valakinek van arról elgondolása, hogy a csak fizetősre bejutók közül hányan morzsolódnak le anyagi gondjaik közül? Állami támogatás meg? Az is van, ja! Csak nem a szegény gyereknek vagy az átlag családból jövőnek! Mert a szülők fizethetik a nyelvtanfolyamot, az OKJ-t plusz pénzért, ha persze van szülő vagy plusz pénz. Továbbá az esetek túlnyomó hányadában a kollégium is csak ábránd. Így kiszűrik a csórókat a gépből. Én magam Budapest-Debrecen viszonylatban nem kaptam kollégiumot. Mert Pestről mindennap meglehet járni Debrecent oda-vissza. Aztán süsd meg: tanulj, zabálj, utazz!

Nem tisztem dicsérni a tótot, megteszi az is a magjáét a magyar ellen, csak az a baj, hogy sokszor még így is kevesebb tesz a magyar ellen a „magyarnál”. Meg többet ad neki, mint a magunkfajta a magunkfajtának.

Itt nemigen van olyan, aki fizet azért, hogy tanuljon. Akik felvételt nyernek, azoknak elenyésző százaléka fizet, maximum a levelezősök, távutasok egy bizonyos százaléka. Közülük is kevesen. Van olyan itteni ismerősöm akinek az útja napi 30 perc nincsen, ezt az utat Pesten bőven ellehet ténferegni, mégis kap szállást, hogy is van ez Gizi?










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...