2011. július 23., szombat

Sokszínű világunk, brutális szokások

Libák ünnepe (Antzar Eguna, Spanyolország)


day-of-the-geese-labak-napjaEz egy régi hagyomány, mely egyfajta “versenyzésként” is felfogható, hisz ez alapján  tesztelik és bizonyítják a spanyol férfiak a hölgyek előtt rátermettségüket és erejüket. A megkötözött, bezsírozott libákat a víz fölé lógatják, és a versenyben résztvevők a csónakjukból felugorva le kell tépniük az állat fejét… Az nyer, akinek ez leghamarabb sikerül és lehagyja versenytársait, jutalmul pedig hazaviheti az általa lefejezett állatot. Az esemény a San Antolin Festival keretein belül zajlik. Napjainkban viszont csak és kizárólag előre leölt állatokkal lehet végigvinni ezt a borzalmas hagyományt.


Ujjlevágás (Dani Tribe, Indonézia)

Finger-Cutting-ujjlevagasÉvtizedekkel ezelőtt, az indonéz Dani Törzsben az volt a hagyomány, hogy ha a közösség egyik tagja életét vesztette,  akkor az elhunyt női rokonainak kötelessége volt levágni ujjuk egy részét. A hagyomány szerint csak is ilyen formában tudták kielégíteni az ősi túlvilági háborgó lelkeket. A törzs mai tagjainak jó hír, hogy eme szokást már egy jó ideje nem praktizáljak.

Lábelszorítás (Kína)

footbinding-labelszoritas
Erről a hagyományról bizonyára már többen hallottatok, mint a fent említettekről, legalábbis én így vagyok vele. Ez a több mint ezer évig alkalmazott “népszokás” tulajdonképp azért alakult ki, mert Kínában a kis lábú nőket tartották vonzónak. Lényegében elszorították a fiatal lányok saját lábfejüket, hogy az ne tudjon fejlődni a testük többi részével párhuzamosan, illetve, hogy beleférjenek a standard méretű, picinek mondható lótusz cippelőkbe. Félhold alakúvá gyúrt lábfejük a legmagasabb szintű szépségideál elérését jelentette a nőknek, ám ezért rettenetes árat kellett “fizetniük”: mozgásuk és tevékenységeik nagyban lekorlátozódott.  Érdekes, hogy egyesek manapság is az érzékiség és a szűziesség szimbólumaként tekintenek eme kínai tradícióra.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...