2011. július 26., kedd

Zöld tenger Kína és Franciaország partjain

alga_kina

Az akváriumoknál és dísztavaknál gyakran előforduló jelenség, hogy a víz hőmérsékletének megemelkedése, a növényzet pusztulása, a halak túletetése vagy túlszaporodása esetleg a külső okok miatt bekövetkezett tápanyagtúltengés algásodáshoz vezethet. Ez a jelenség az utóbbi években nagyobb keretek között is megmutatkozik, mégpedig a francia és kínai tengerpartokon. Az algásodás a helyieknek sok kellemetlenséget okoz (mivel az elalgásodott strandok turisztikai forgalma és a strandok látogatottsága erősen visszaesett), de ezen felül a francia területeken előforduló fajok egészségügyi problémákhoz vezetnek. Ugyanis az algaszőnyegből kipárolgó gőz kisebb mennyiségben asztmás rohamokat válthat ki, míg nagyobb mennyiségben akár halálos is lehet.

alga_franciaorszag

A probléma kiváltó oka a vizsgálatok szerint nem más, mint a műtrágya, melynek nitrogéntartalma és a tengerbe való állandó jellegű, nagy mértékű szivárgása kiváló feltételeket teremt az algák szaporodásához.
A megoldás egyértelmű: szigorú intézkedések és szabályok a mezőgazdaságban. Mégsem történik semmi. A drága miniszterelnök a közelgő választások miatt állítólag nem szeretné magára haragítani a gazdákat, akik hatalmas szavazótábort képeznek.

Kínában pedig a 2008-as, Pekingben rendezett Olimpia idején is algásodtak a partok, ám ezt igyekeztek eltitkolni. Idén újra elkezdődött a folyamat, mely náluk is komoly gondokat okoz mint turisztikai szempontból, illetve a halászat szemszögéből. Az ottani algafajok nem mérgezőek, ahogy a lenti kép is mutatja, a kínai gyerekek vígan fürödnek, játszanak benne.


alga_kina_3


alga_kina_2






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...