2012. július 7., szombat

Élet fájdalom nélkül

Sokszor bele se gondolunk, hogy a fizikai fájdalom mennyire szükséges az életünkben. Ha például valaki belerúg véletlenül az asztal lábába, azonnal el tudja dönteni, mennyire súlyos a sérülése a fájdalom mértékéből.


Egy 12 éves amerikai kislánynak, Ashlyn Blocker-nek, különös betegséggel kell együtt élnie születésétől kezdve, ez a szenzoros és autonóm neuropátia (CIPA). Ez egy idegrendszeri rendellenesség, amely genetikai mutáció következménye. Az idegsejtek amelyek a hő-, hideg- és fájdalomérzet közvetítéséért felelősek nem működnek, ezért a CIPA-ban szenvedő betegek nem érzik a fájdalmat és hőmérsékleti extremitásokat, nem éreznek lázat, a fertőzések észrevétlenül terjednek bennük, nem veszik észre, ha sérülést okoznak maguknak például alvás közben, vagy oda nem figyelés következtében. Az anhidrózis kifejezés pedig arra utal, hogy a verítékezés sem működik.

Szülei akkor vették észre a problémát, amikor gyermekük nyolc hónapos korba lépett. A kislány egyszer sem sírt, még akkor sem, amikor éhes volt vagy amikor pelenkakiütése lett. A legsúlyosabb következménye fájdalom nélküli életének viszont az az eset volt, amikor sérülés érte a szaruhártyáját. Az orvosi beavatkozás során szintén nem mutatta jelét semmilyen fájdalomnak, így egyértelművé vált szülei számára is, hogy gyermekük nem érez semmit és fény derült arra, hogy a lány CIPA szindrómában szenved.

Általában aki ilyen betegséggel jön a világra, az már csecsemőkorban meghal, de Ashlyn Blocker nem csak hogy normális életet él, de még arra is jut energiája, hogy sorstársainak tábort szervezzen.
Állítólag ez a betegség nem is olyan ritka, mint az gondoltam, nagyjából száz esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban évente.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...