2012. augusztus 28., kedd

Tiszta Amerika! Magyarországon is tesztelik az elektronikus bilincset

Mint ahogy filmekben is látni szoktuk, az elektronikus lábbilincset az Egyesült Államokban és Svédországban évtizedek óta használják házi őrizetes elítélteknél. 

Csehországban nemrégiben kezdték meg az elektronikus bilincsek tesztelését 25 elítélt bevonásával. A rendszer hosszú távon nagyon gazdaságos lehet, mivel egy börtönben lévő rab napi közel 40 eurójába kerül a cseh államnak, addig az elektronikus bilinccsel ellátott házi őrizetes esetében ez 6,6 eurót tesz ki. Mindezek által csökkenthető a börtönök túlzsúfoltsága és azok fenntartási költségei is.
 
Amennyiben sikerül előteremteni a rendszer kiépítéséhez szükséges anyagiakat, akkor nemsokára gyakorlattá válhat Szlovákiában is az említett módszer alkalmazása. A szlovákiai intézmények túlterheltsége átlagban 10-15% közé tehető. A házi őrizet intézményét 2007-ben vezették be, viszont az elmúlt 5 évben csupán 169 vádlottra róttak ki ilyen büntetést. A szaktárca vezetése az elektronikus bilincs jövőbeni bevezetésétől többek között ennek az aránynak a javulását is várja. 

A nyomkövető karperecek alkalmazását Magyarországon is tervezik. Amennyiben a közbeszerzési eljárás sikerrel zárul, akkor a rendőrség már decemberben nekifoghat a teszteléshez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...