2010. július 19., hétfő

Kánikula

Az ókorban római csillagászok megfigyelték, hogy a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga a nyár közepén egyszerre kel a nappal. Ez a csillag a Sirius, melyet neveznek Suthisnak, Kutyacsillagnak és Caniculának, vagyis Kis Kutyának is.
Ezek az ókori csillagászok úgy vélték, hogy a Sirius okozza a nagy nyári hőséget. A mai tudomány ezt az elképzelést elveti, hiszen a Canicula 80 trillió kilométernyi távolságban található a Földtől, így nem befolyásolhatja időjárásunkat. Az elnevezés azonban a mai napig megmaradt. (forrás: sulinet.hu)

A rettenetes hőség eléggé megterheli a szervezetet. Ilyenkor a szabadban, friss levegőn lenni kész kínszenvedés. Nem irigylem az építkezéseken dolgozó munkásokat, a forró járművekben raboskodó BKV sofőröket, az üvegházakban dolgozókat illetve a szakácsokat a tűzforró sütők mellett. Ilyenkor bezzeg visszasírjuk a fagyos téli napokat. Az ember soha nincs megelégedve saját sorsával, mindig talál okot panaszra. Télen a borongós, hideg és lehangoló hangulat uralkodik. Nyáron a hőség miatt eltompulnak érzékeink, koncentrációs képességünk sokszor cserbenhagy, testünk szenved. Az élet sok-sok megpróbáltatásainak egyike, ami ellen az ember nem sokat tehet. De mindenben megpróbáltatásban meg kell találni a pozitív pólust, a fejlődéshez vezető göröngyös utat, mely végül tán hasznunkra is válhat egyszer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...