2012. január 3., kedd

Injekció fájdalom nélkül

Az amerikai Tufts Egyetem mérnökei fájdalommentes megoldást fejlesztett sokak fóbiájára, az injekciós tű által kiváltott szúró fájdalomra.

A módszer lényege a selyemfehérjéből (pontosabban: hernyóselyem fő alkotórészének számító fehérje, a fibroin apró szálaiból)létrehozott apró tűkből álló rendszert, amely fájdalom nélkül juttatja a gyógyszereket a bőr alá. A fibroin és a bejuttatásra váró gyógyszer oldatát beleöntötték a formába, ahol szárítás után alakultak ki a hatóanyagot tartalmazó tűk.

A rácsozatba került tűk átmérőjük 10, hosszúsága pedig mindössze 500 mikrométer, tehát az emberi haj átlagos vastagságának tizede. Mivel a mikrotű túlságosan rövid ahhoz, hogy a bőr alatt lévő idegeket elérje, így tulajdonképpen a gyógyszer bejuttatása fájdalommentessé válik.

Ráadásul az is megoldható, hogy fokozatosan bocsássa ki a gyógyszert, így olyan orvosságoknál is megoldható a fokozatos felszívódás, amelyek tabletta vagy hagyományos tapasz formájában nem használhatók hatékonyan, ezért jelenleg injekcióként adják be azokat.

Tehát aki eddig undorodott vagy halálosan félt a szuritól, az mostantól fellélegezhet. Bár ki tudja, mikortól lesz elérhető a megoldás szerte a világban és mennyivel lenne drágább a hagyományos eszközökhöz képest, ami által be sem vezetik ezt a lehetőséget a kórházak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...