2012. szeptember 2., vasárnap

Magyarország, Azerbajdzsán, Örményország



Sok-sok információhoz jutottunk Ramil Safarov Sahibról, aki eddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársa 2004-es, budapesti meggyilkolásáért. Nemrég hazaengedtek Azerbajdzsánba, ahol kegyelmet kapott, így tulajdonképpen az életfogytiglanra ítélt férfi most már szabadlábon van, nem kell letöltenie hátralévő büntetését. Azerbajdzsán ezzel megszegte az egyezséget, a világ pedig leesett állal figyeli, hogy ez miként történhetett meg. Ezzel az ország szerzett magának egy felesleges ellenséget, Örményországot, ahol magyar zászlót égettek és emellett megszakították a diplomáciai kapcsolatokat is.

Tehát az azeriek 8 évig hiába kérelmezték a baltás gyilkos kiadatását, egészen pár nappal ezelőttig. Persze az sem tűnik véletlennek, hogy Magyarország és Azerbajdzsán nemrég tárgyalásokba kezdett, miszerint Azerbajdzsán török közvetítéssel hajlandó lenne 2-3 milliárd euróért magyar államkötvényeket vásárolni. A "szövetségre" a konfliktusosnak ígérkező IMF-tárgyalások és az ország magas devizaeladósodottsága miatt lenne szüksége Orbánéknak. Szóval az olajban gazdag ország támogatása nagyon nem jönne rosszul.

A külső szemlélő akár azt is mondhatja, hogy Magyarország hagyta magát "megvásárolni", és hogy a politikusok nem gondolták végig az esetleges kockázatokat vagy a külpolitikai következményeket, de valószínűleg mi, közemberek, soha nem fogjuk átlátni a politikusok által szőtt szövevényes, nemzetközire nőtt hálóját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...